Хранителни източници на витамин D
Храни които съдържат Витамин Д
Много малко храни в природата съдържат витамин D. Най вече в мазната риба (като сьомга, риба тон, скумрия).Рибените масла от черен дроб са сред най-добрите източници.Малки количества от витамин D се намират в говеждо месо черен дроб, сирене, и яйчни жълтъци. Витамин D в тези храни е предимно под формата на витамин D 3 и неговия метаболит 25 (OH) D 3.Някои гъби осигуряват витамин D 2 в променливи количества.Гъби с повишени нива на витамин D 2 от излагане на ултравиолетова светлина при контролирани условия, също съдържат витамин д.
Почти всички продукти с мляко по цял свят са доброволно подсилени с vit d3 100 IU в опаковка.В някои страни, млякото, се обогатява с vit d3 35-40 IU / 100 мл, маргарин в vitamin d ≥530 IU / 100г.През 1930 г., програма за подсилване на млякото е въведена в Съединените щати за борбата срещу рахит, а след това основен проблем за общественото здраве.Други млечни продукти, произведени от мляко, като сирене и сладолед, като цяло не са подсилени с витамин д. Готови за консумация зърнени закуски често съдържат добавен витамин D, както правят някои марки на портокалов сок, кисело мляко, маргарин и други хранителни продукти.
Таблица с хранителни източници на витамин D.Храни които съдържат Витамин
Д
|
||
Храни
|
IUS на порция *
|
Процент DV **
|
Рибено масло, 1 супена лъжица
|
1360
|
340
|
Swordfish,
варена, три унции
|
566
|
142
|
Сьомга (вид сьомга), варена, три унции
|
447
|
112
|
Риба тон, консервирана във вода, три унции
|
154
|
39
|
Портокалов сок подсилен с витамин D, 1 чаша (проверете
етикетите на продуктите, тъй като количеството на добавените витамин D
варира)
|
137
|
34
|
Мляко, обезмаслено, с намалено съдържание на мазнини, и
подсилено с витамин D, 1 чаша
|
115-124
|
29-31
|
Кисело мляко, обогатено с 20% на DV за витамин D, 6 унции
(повече силно обогатени кисели млека осигуряват повече от DV)
|
80
|
20
|
Маргарин, обогатен, 1 супена лъжица
|
60
|
15
|
Сардини, консервирани в олио, изцедени, 2 сардини
|
46
|
12
|
Черен дроб, говеждо месо, варен, три унции
|
42
|
11
|
Яйце, едно голямо (витамин D се среща в жълтък)
|
41
|
10
|
Готови за консумация зърнени храни, обогатени с 10% на DV
за витамин D, 0.75-1 чаша (по-силно обогатените зърнени храни може да осигури
повече от DV)
|
40
|
10
|
Сирене, Швейцарско, 1 унция
|
6
|
2
|
* IUS = международни единици.
** DV = Daily Value. DVs са разработени от Американската администрация по храните и лекарствата , за да се помогне на потребителите да сравняват съдържанието на хранителни вещества сред продуктите в контекста на общата дневна диета. DV за витамин D в момента се определя на 400 IU за възрастни и деца на възраст от 4 и повече години. За Етикетите на храните, обаче, не се изисква да се изброява съдържание на витамин D, освен ако дадена храна е била укрепена с този хранителен елемент. Храни, осигуряващи 20% или повече от DV се считат за високи източници на хранителни вещества, но храни, осигуряващи по-ниски проценти на DV също допринася за здравословна диета.
** DV = Daily Value. DVs са разработени от Американската администрация по храните и лекарствата , за да се помогне на потребителите да сравняват съдържанието на хранителни вещества сред продуктите в контекста на общата дневна диета. DV за витамин D в момента се определя на 400 IU за възрастни и деца на възраст от 4 и повече години. За Етикетите на храните, обаче, не се изисква да се изброява съдържание на витамин D, освен ако дадена храна е била укрепена с този хранителен елемент. Храни, осигуряващи 20% или повече от DV се считат за високи източници на хранителни вещества, но храни, осигуряващи по-ниски проценти на DV също допринася за здравословна диета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар