Витамин D-Vitamin D

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка витамин д за деца,течен или на таблетки

Борд меню

понеделник, 6 октомври 2014 г.

Widgets

Източници на Витамин D

Хранителни източници на витамин D
Храни които съдържат Витамин ДМного малко храни в природата съдържат витамин D. Най вече в мазната риба (като сьомга, риба тон, скумрия).Рибените масла от черен дроб са сред най-добрите източници.Малки количества от витамин D се намират в говеждо месо черен дроб, сирене, и яйчни жълтъци. Витамин D в тези храни е предимно под формата на витамин D 3 и неговия метаболит 25 (OH) D 3.Някои гъби осигуряват витамин D 2 в променливи количества.Гъби с повишени нива на витамин D 2 от излагане на ултравиолетова светлина при контролирани условия, също съдържат витамин д.

Почти всички продукти с мляко по цял свят са доброволно подсилени с vit d3 100 IU в опаковка.В някои страни, млякото, се обогатява с vit d3 35-40 IU / 100 мл, маргарин в vitamin d ≥530 IU / 100г.През 1930 г., програма за подсилване на млякото е въведена в Съединените щати за борбата срещу рахит, а след това основен проблем за общественото здраве.Други млечни продукти, произведени от мляко, като сирене и сладолед, като цяло не са подсилени с витамин д. Готови за консумация зърнени закуски често съдържат добавен витамин D, както правят някои марки на портокалов сок, кисело мляко, маргарин и други хранителни продукти.
Таблица с хранителни източници на витамин D.Храни които съдържат Витамин Д
Храни
IUS на порция *
Процент DV **
Рибено масло, 1 супена лъжица
1360
340
Swordfish, варена, три унции
566
142
Сьомга (вид сьомга), варена, три унции
447
112
Риба тон, консервирана във вода, три унции
154
39
Портокалов сок подсилен с витамин D, 1 чаша (проверете етикетите на продуктите, тъй като количеството на добавените витамин D варира)
137
34
Мляко, обезмаслено, с намалено съдържание на мазнини, и подсилено с  витамин D, 1 чаша
115-124
29-31
Кисело мляко, обогатено с 20% на DV за витамин D, 6 унции (повече силно обогатени кисели млека осигуряват повече от DV)
80
20
Маргарин, обогатен, 1 супена лъжица
60
15
Сардини, консервирани в олио, изцедени, 2 сардини
46
12
Черен дроб, говеждо месо, варен, три унции
42
11
Яйце, едно голямо (витамин D се среща в жълтък)
41
10
Готови за консумация зърнени храни, обогатени с 10% на DV за витамин D, 0.75-1 чаша (по-силно обогатените зърнени храни може да осигури повече от DV)
40
10
Сирене, Швейцарско, 1 унция
6
2

* IUS = международни единици.
** DV = Daily Value. DVs са разработени от Американската администрация по храните и лекарствата , за да се помогне на потребителите да сравняват съдържанието на хранителни вещества сред продуктите в контекста на общата дневна диета. DV за витамин D в момента се определя на 400 IU за възрастни и деца на възраст от 4 и повече години. За Етикетите на храните, обаче, не се изисква да се изброява съдържание на витамин D, освен ако дадена храна е била укрепена с този хранителен елемент. Храни, осигуряващи 20% или повече от DV се считат за високи източници на хранителни вещества, но храни, осигуряващи по-ниски проценти на DV също допринася за здравословна диета.
Fhl.bg - онлайн хранителни добавки

Няма коментари:

Публикуване на коментар